İyi ki seçim sandığı var

Demokrasinin birçok aksayan tarafı olduğu muhakkak. “Seçimle gelen krallar”ın yolunu açabildiği, çoğunluk diktasına dönüşebildiği doğru. Ama bundan daha iyi bir sistem henüz bulunamadığı için seçimli (temsili) demokrasinin kıymetini bilmek, Allah eksikliğini göstermesin demek durumundayız.

Çünkü seçim sandığının varlığı her halükârda yokluğundan daha iyi.

Gazze’de yedi aydır bütün dünyanın gözü önünde vahşi katliamını sürdüren İsrail’i kimse durdurabildi mi? Durdursa durdursa seçim sonrası yeni bir koalisyon durdurabilir diyor herkes. Yani çözüm orada bile sandıkta.

ABD yönetimini de İsrail’e destek vermekten alıkoyabilecek bir güç yok. Ama sandık endişesi onları da bir şeyler yapmaya zorluyor.

Amerika’da bu yılın sonbaharında başkanlık seçimi yapılacak. Mevcut Başkan Biden’ın karşısında eski Başkan Trump aday olarak çıkıyor yine. Beyaz Saray yönetimi için son derece sıkıntılı bir süreç bu.

Gerek cumhuriyetçiler gerekse demokratlar için İsrail’in kayıtsız şartsız desteklenmesi vazgeçilmez bir politika. Gelgelelim Gazze’de yaşananlar Amerikan kamuoyunu da rahatsız edecek bir boyuta ulaştı. New York ve Washington başta olmak üzere birçok şehirde protesto gösterileri aylardır devam ediyor.

Yakın zamanda üniversite kampüslerini de kapsar hale gelen bu eylemler, hız kesmeyi bırakın, giderek büyüyor ve yayılıyor. Dünyadan habersiz Amerikalılar bile bir yerlerde yanlış bazı işler yapıldığından haberdar oluyorlar.

Yine de bugünkü ABD yönetiminin sürdürdüğü Gazze siyasetinin başkanlık seçimini ne ölçüde etkileyebileceğini söylemek zor. Belki de hiç etkilemeyecek. Ancak bıçak sırtında giden yarışta böylesi bir dış sorunu çözemeyip üstüne üstlük iç sorun haline getirmiş olmak Biden’ın aleyhine bir görüntü. “Ben olsam bu meseleyi çoktan çözmüştüm” şeklinde açıklamalar yapan Trump’ın ise lehine işleyen bir süreç bu.

Dolayısıyla mevcut ABD Başkanının İsrail’e her fırsatta “Gazze’de soykırım yapmayın demiyorum ama bu kadar da vahşi şekilde yapmayın, bu kadar da göz önünde yapmayın” mealinde mesajlar yollayıp durması aslında sandık endişesiyle ilgili bir olay.

Biden’ın bugünlerde Gazze’deki Refah kentine kara harekâtı (hızlandırılmış sivil katliamı) yapmaya hazırlanan Netanyahu hükümetini bundan vaz geçirmeye uğraşması da bu gözle okunabilir.

Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest kalması karşılığında ateşkes sağlamaya çalışması da öyle.

Gelgelelim Netanyahu’nun -pek de hoşlanmadığı bilinen- Biden’a seçim kazandırmak gibi bir mecburiyeti yok. Adam İsrailli rehineleri bile geri almak istemiyor, Hamas’a karşı savaşmanın gerekçesi zayıflamasın diye. Biden’ın seçimini mi düşünecek?

Nitekim Tel Aviv’e söz geçiremeyen Beyaz Saray bu yüzden öncelikle kendi kamuoyuna “Bizim Netanyahu’ya desteğimiz sınırsız değil” mesajı vermek için somut bir adım da attı. İsrail’e gönderilecek bir mühimmat sevkiyatını durdurduğunu açıkladı. İsrail’i durdurmaya yetecek bir tedbir değil elbette bu hamle. Ancak mesaj iletme kapasitesi yüksek.

Amerika’da altı ay sonra seçim yapılacak olmasaydı bunu yapar mıydı Biden, bilemeyiz. Sandığın gücünün küçümsenmemesi gerektiğini biliriz yalnızca.

Bazen seçimden önce bazen de seçimden sonra siyasileri harekete geçirebiliyor sandık. Bizdeki seçimden sonra oldu mesela.

31 Mart seçiminde yaşanan ağır hezimette Gazze politikasının da ciddi pay sahibi olduğu değerlendirmesi hükümeti harekete geçirdi. İsrail ile ticaretin kesildiği açıklandı öncelikle. Seçimden önce “Yapmıyoruz, yalan” dedikleri ticaretin…

“İsrail ile ticaret” meselesinden sonra bir çıkış da seçimden önce “yasal olarak mümkün değil” denilen Lahey Mahkemesi için geldi. Uluslararası Adalet Divanı’nda Güney Afrika tarafından açılan soykırım davasına Türkiye’nin de müdahil olacağı duyuruldu.

Her iki girişimin de “Batı'yı kızdırdığı, İsrail’i korkuttuğu” şeklinde açıklamalar yapıldı. Gerçi ABD’li yetkililer Ankara’nın İsrail ile ticaret kararının kendilerini ilgilendirmediğini açıklamışlardı ama olsun. İç kamuoyuna da bir şeyler vermek lazım.

“Biz kazanırsak Filistin sevinecek” dediğiniz seçimi kaybettiğinizde Filistin’i sevindirmek az şey değil çünkü…

YORUMLAR (45)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
45 Yorum
  • mavideniz@ / 07 Mayıs 2024 19:52

    Ağlamak,ortadoğu çocuklarının kaderimidir ? Ağlamadan süt vermezler,ağlamadan şeker,ağlamadan kucak,ağlamadan tel oyuncak.Sevinin sustular işte ! Yumdular korkudan küçük avuçlarını.Pembe rüyalarında düşten bir salıncak.Aç gözleriniz doysun.

    Yanıtla (1) (0)
  • Niyazi / 07 Mayıs 2024 17:36

    Halkın sesi hakkın sesi falan değildir. Zaten 75 yıllık pratik de bunu kanıtlıyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ahmed 61 / 07 Mayıs 2024 13:24

    İktidar-ı kim kazanırsa kazansın, kaybeden hep bir oy dan başka birşeyi olmayan vatandaşlar olmuyor'mu?

    Yanıtla (4) (3)
  • okur / 07 Mayıs 2024 16:57

    Suçunuza ortak aramayın. Bu memleketi bu hale getiren kişi 25 yıldır iktidarda kimse o dur. Gerçek suçlular da ona bu hukuksuzlukları yapması için izin ve cesaret verenlerdir.

    Yanıtla (6) (0)
  • Ahmed 61 / 07 Mayıs 2024 17:30

    Okura:akp anayasanın hangi madde'sini değişti?

    Yanıtla (2) (1)
  • ido / 07 Mayıs 2024 16:39

    mevcut yönetimlerin tümü halklarını kandırıyorlar ciddi bir adım atılmamış . Gazze de taş üstüne taş kalmamış , yok pamuk gönderiyorduk , yok çay .......... falan filan..

    Yanıtla (2) (0)
  • ido / 07 Mayıs 2024 16:32

    Gazzeye düşen bombaların binde biri israile düşseydi bir tane yahudi orda kalmazdı.

    Yanıtla (1) (0)
  • ido / 07 Mayıs 2024 16:30

    Demokrasinin birçok aksayan tarafı olduğu muhakkak. “Seçimle gelen krallar”ın yolunu açabildiği, çoğunluk diktasına dönüşebildiği doğru. Ama bundan daha iyi bir sistem henüz bulunamadığı için seçimli (temsili) demokrasinin kıymetini bilmek, Allah eksikliğini göstermesin demek durumundayız.
    YAZAR, BAŞKA DÜZEN İÇİN ,ALLAH EKSİKLİĞİNİ GÖSTERMESİN DİYOR ,ALLAHIN DÜZENİ VARKEN....

    Yanıtla (1) (1)
  • Koç / 07 Mayıs 2024 08:42

    Katil İsrail'in eline bu katliam kozunu veren Hamas Filistin halkının düşmanı kaybedecegin savaşı başlatmak yıllardır Gazze yi Filistinlilerden temizleme hesabı yapan İsrail'e saldırmak neyin hesabını.

    Yanıtla (9) (4)
  • Matrakçı... / 07 Mayıs 2024 10:58

    Koç güzel bir fikir,elbette biraz kafasi çalışan hamas'in saldırısına şaşırıyor....ama zaten tüm filistinliier kurbanlık Koç gibi tabiri caizse etrafı cevrili ahila kapatılmıştı..Nerdeyse hergun Seçip,seçip keyiflerine gore katlediyorlardi onyillardir..Bi de bu taraftan bakmak lazım..

    Yanıtla (5) (0)
  • okur / 07 Mayıs 2024 12:25

    yine de tahrike gelmeyecekti. yalnızca savunma savaşı yapacaktı. saldırı ve yaptığı ilk katliamla birlikte mağduriyet payesini altın tepside israile vermiş oldu. ki israilin en sevdiği şey bu mağduriyet maskesidir.. saldırı savaşı senin neyine? israil suyunu kesse susuzsun, yiyeceğini kesse açsın. 2 milyon nufusu nasıl doyuracaksın? doğunda israil, batında deniz, güneyin çöl.

    Yanıtla (2) (2)
  • Matrakçı... / 07 Mayıs 2024 15:32

    12:25..,insan bazen celalleniyor piskopat vahsi zalimlerin yaptiklarina.cok acı bir kusatılmişık acziyeti var çünkü orada..!..,,..Muslumanda şuur ve stratejik zeka olması lazım..Görülen o ki orada bu derin stratejik zeka yok..!......İnsan 100 seneden beri hep ayni yönden,yerden dayak yer mi..?..Uyanık olmazsak o zulmü yaymaya calisacaklar ortadoguda,,,,Paramparca ederek.ve Irak kaosta,,Suriye oyle ve İran sirada ya sonra sıra kimde..?.?.?..

    Yanıtla (1) (0)
  • efedamat / 07 Mayıs 2024 14:27

    erdoğan myk da kamuya personel alımında mülakatı kim kaldırıyoruz dedi diye sormuş.
    cevap hiç kimse sayın başkanım ballandıra ballandıra siz söylediniz diyememiş.
    myk üyelerinin yutkunmaktan vücuda hapsettikleri gazlarını toplantı sonrası nasıl çıkardıklarını merak ediyorum.

    Yanıtla (7) (1)
  • karar okuru / 07 Mayıs 2024 13:45

    Murat Kurum belediye başkanı olsaydı İsrail 1967 sınırlarına çekilmişti. El- Fetih Hamasa katılmıştı. basiretsiz ve feraset yoksunu seçmen bunu göremedi. ne kadar ayıp!

    Yanıtla (4) (1)
  • Musto / 07 Mayıs 2024 01:23

    Yahudi kontrolündeki Haydut devlet ABD isterse bu kıyımı birkaç günde durdurur.. Aksine ateşe barutla gidiyor.. Cumhuriyetçi senatörler Netanyahu'yu cezalandıracak tutuklatacak mahkemeye tehdit mektupları gönderiyor.. Geri adım atmaları sadece ülkelerindeki vicdanlı gençlerin ilim bilim adamlarının sağduyu sahibi insanların çabalarıyla olacaktır...

    Yanıtla (13) (0)
  • Ömer Kutalmış / 07 Mayıs 2024 11:35

    dünya siyasetine vicdan değil güç ve çıkar yön verir. Vicdan, adalet, hak vb kavramlar makyaj malzemeleridir. Bu en adil olduğu ileri sürülen devletlerde dahi böyledir. adil ya da zalim nitelendirmesi sadece bakılan pencere meselesidir.

    Yanıtla (3) (0)
  • Musto / 07 Mayıs 2024 12:14

    Süleyman askeri Bey.. Teşkilatı Mahsusa'nın ilk reisi. ümmetin kurtuluşunun ittihatı İslam ile mümkün olacağına inananlardan. Yanına topladığı milislerle Irak'ta İngilizlerle muharebeye girer ayağından vurulur..Sedye üzerinde muharebeyi yönetirken kaçan saklanan Araplara seslenir.. Kadınlarınızın bile mücadeleye katılmasını Beklerken saklanıyorsunuz.. Köpekler bile mahallesine yabancıyı sokmaz.. Köpekler kadar olamadınız 31 yaşında intihar eder. Kral Faysal İslam teşkilatını kurduttu...

    Yanıtla (3) (0)
  • Musto / 07 Mayıs 2024 12:39

    Bir zamanlar atlarımızı volgada Tuna da suluyor..Baş alıyor taç giydiriyorduk.. Viyana kapılarına dayandık çocuklarına Mamma Mia Türkler geliyor diye korkuttuk uyuttuk.. Korkan insanlar Birlik oldular ilimle bilimle tunadan volga'dan balkandan bizlere attılar.Küçük Asya'ya sıkıştırdılar.Dünya liderimiz Nota ver dediğimizde müzik notasımı vereceğiz diye dalga geçti .Gazze'ye yardım götüren açık denizde vurulan gemimizde ölen insanlarımıza dahi sahip çıkamadık. Bana mı sordunuz diye azarlandık...

    Yanıtla (4) (0)
  • HAYRETI MUCIP / 07 Mayıs 2024 10:55

    Evet , öyle veya böyle hala sandığın bir kerameti var .
    Ama şu da bir gerçek ki sandık her şey değildir , iyiniyet , dürüstlük ve samimiyet olmazsa pek işe yaramıyor yani faziletin mutlaka ve mutlaka olması şart!
    Fazilet olduktan sonra en kötü yönetim şeklinden de pekala iyi sonuçlar alınabilir.

    Yanıtla (4) (0)
  • okur / 07 Mayıs 2024 12:31

    halkoyunun 5 yılda bir belirleyici olması sebebiyle halkı aldatmak, ajite etmek, manipüle etmek, duygularını ve korkularını sömürmek çok çok önemli olmuştur. bunun için medya çok önemli olmuştur. iktidarın medyaya böyle hunharca abanması, trt'yi kendi borazanı haline getirmesi boşuna değil.

    Yanıtla (3) (0)
  • Karar okuu / 07 Mayıs 2024 08:56

    Seçim güvenliği, hukuku ve ahlakını da kirlettiler. Bu dünya görüşünün medeniyet ile alakası olmadığını anladık ama ülke ağır yara aldı. Zaten geride idik yüz yıl daha geriye gittik. Gençler o nedenle ülkeyi terk ediyor. Yakında İran gibi kısır ve huzursuzluğu yerleştireceğiz.

    Yanıtla (2) (1)
  • okur / 07 Mayıs 2024 12:19

    ortada herhangi bir dünya görüşü yok. ihale mafyası var. islamcı maskesi takıyorlarsa bu islam'ın suçu mu?

    Yanıtla (1) (0)
  • Bence böyle / 07 Mayıs 2024 10:29

    Seçimde kazanan yöneticileri hakem olarak yapay zeka ülkelerin iyi yönetilip yönetilmediğinin notunu bildirse ve bu sonuç halkın iradesine yansısa o zaman daha da iyi yönetiliriz diye düşünüyorum

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR okurr / 07 Mayıs 2024 00:27

    Ticaretin kesilmesi ve laheyde müdahil olmak için seçimmi kaybedilmeliydi,!
    “İsrail’i Lahey’de sanık sandalyesine oturtan neden Türkiye olmadı?
    İktidar Bugün ise İsrail'e karşı Lahey'de açılan soykırım davasına da müdahil olmayı kararlaştırdık." dedi.

    Yanıtla (13) (0)
  • okur / 07 Mayıs 2024 10:25

    "seçimi kaybedip suyun başından düşmektense israile karşı açılan davaya müdahil olalım" diye düşünmüşlerdir. bunun için dahi israilden yahut abd'den izin almış olabilirler. "iç siyaset gereği bunu yapmalıyız" diye...

    Yanıtla (5) (0)
  • Felix Shancez / 07 Mayıs 2024 10:23

    28 Mayıs'ta kullandığın oy ile kendi geçimini imkansız hale getiren emekli ve asgari ücretli, size sandık fazla. Çekin ve sürünün 4 yıl daha.

    Yanıtla (6) (0)
  • karar okuru / 07 Mayıs 2024 03:54

    Turkiye'yi de Filistin konumuna dusurmeden once bu antidemokratik ve yalanci iktidari degistirmek, demokrasiyi geri getirmek gerekiyor.

    Yanıtla (14) (1)
  • okur / 07 Mayıs 2024 10:21

    bu yoz iktidar zaten demokrasi yoluyla geldi. kirli çamaşırları defalarca ortalığa saçıldığı halde yeniden ve yeniden seçildi. bunu ne yapacağız?

    Yanıtla (2) (0)
  • Adnan Topuz / 07 Mayıs 2024 09:53

    İnsanlık ölmüş, biz hala olsun seçim var şeklinde çürük bir dala sığınıyoruz. İçeride biz kaybedersek Filistin kaybeder diyen bir iktidar, ABD'nin her iki kanadı İsrail yanlısı politika güderken az da olsa seçimin hatırına insanlık ümit ediyoruz. Yazlıklar olsun bizim insanlığımıza ve eylemsizliğimize. Silahımız yok, askerimiz yok ama hiç olmazsa almayacağımız bir Yahudi malı var elbette. Boykotu göremeyen insanoğlu, üç maymunu oynama!

    Yanıtla (1) (0)
  • Hukukçu / 07 Mayıs 2024 09:23

    Umarız bu sandık DEM parti ve kürt halkının iradesi için de dosdoğru çalışır. Alavere dalavere gaspa kurban gitmez.

    Yanıtla (3) (1)
  • yorumcu / 07 Mayıs 2024 09:00

    Sandık iyi güzel de. Devletten sosyal yardım alan 15 milyon insanın önüne sandık koysan ne olur, koymasan ne olur?

    Yanıtla (5) (0)
  • Matrakçı... / 07 Mayıs 2024 08:55

    Gücün yok ise mahkumsun demokrasiye,,,Gücün var ise Hakimsin demokrasiye..Gayet guzel bir matematik..

    Yanıtla (0) (1)
  • Katre i matem / 07 Mayıs 2024 08:14

    ABD'nin durdurduğunu söylediği yardım başka kanallardan İsrail'in eline ulaşacaktır Bunlar göbek bağıyla Siyonizme bağlı Siyonizm dünyayı bir ağ gibi kuşatmış Gazi olayının en iyi yönlerinden birisi Bu ağ artık gözle görülür hale geldi

    Yanıtla (1) (0)
  • ÖZCAN ŞAHİN / 07 Mayıs 2024 07:17

    Halkını kandıran iktidarlar hakikatin ortaya çıkmasıyla iktidardan uzaklaştırılırlar SANDIK burada çok önemli roller oynar en güzel misal ülkemizdeki seçimlerdir 9AYDA bu netice alınmıştır

    Yanıtla (6) (0)
  • O k u r / 07 Mayıs 2024 06:35

    Bir varmış Bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde bir ülke varmış, o ülkede eldivenden merdivene ilim ve fikir sahibi akademisyenler,
    TV programcıları,
    "gazatacı" lar falan feşmekenler varmış!
    Hatta"Uzaya 5 şeritli yol yaptık ! yapacağız ! yapıyoruz ! a inan(dırıl)acak kıvamda ! seçmen kitlesi de varmış !
    Ama Sandık da varmış !

    Yanıtla (9) (1)
  • Barış / 07 Mayıs 2024 05:43

    Ülkemizin güçlenmesi için adaletin gelmesi gerekiyor.3.sınıf ülkelere döndük.Ülkede dünya kadar yolsuzluk var iktidar izin vermezse soruşturma açılmıyor.Sonrada kamu malı yemek ihanettir deniyor.Elimizden Cumhuriyetin kurduğu bütün fabrikalar gitti.Birde üstelik korkunç Faiz borcu var.Nasıl çıkılacak işin içinden.Çok zor.

    Yanıtla (5) (0)
  • Okur / 07 Mayıs 2024 01:30

    Çeyiz sandığı mı? Hukuk ve ahlâk olmadıktan sonra sandık ne işe yarar ki hocam?

    Yanıtla (5) (0)
  • okur / 07 Mayıs 2024 05:41

    Hukuk, ahlak tanımayanları sınırlıyor diye yazıyor işte ya yazar.

    Yanıtla (3) (1)
  • ÖMER KUTALMIŞ / 07 Mayıs 2024 00:08

    Seçim; halkın sorunlarını dikkate almayan, iş ve icraatı ile güncel sorunlara çözüm bulamayan iktidarların tasfiyesi için bulunmuş barışçıl bir yöntemdir. siyasiler ne kadar suistimal etseler de, halkın iradesini yalanlarla ve propaganda ile sakatlasalar da eninde sonunda seçimle geldikleri gibi giderler.

    Yanıtla (18) (0)